Anadolu\'da Sosyal Girişimcilik Nasıl Mümkün?

Anadolu’da Faydalı İşler Yapmak İçin Bir Yola Çıktık

 

2021 yılının Nisan ayında, 11 ili kapsayan bir projeye başladık. Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Mersin ve Mardin illerinde ‘Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi’, kısaca SEECO.

Proje, ülkemizde üretim potansiyelini artırmak, topluma faydalı işler yapan kişilerin ihtiyaçlarını gözetmek, yereldeki başarı hikayelerini görünür hale getirmek, sahadaki kahramanları desteklemek, sosyal uyumu güçlendirmek için hayata geçiriliyor.

 

Mardin Midyat Yolu, Proje Ziyareti, Kasım, 2023

Proje başladıktan kısa süre sonra yaşadığımız deprem felaketi, sahadaki temel yaşamsal sorunların büyüklüğünü kat be kat artırdı. Sosyal Girişimcilik, Sosyal Etki, Sosyal Uyum, Sosyal Sorumluluk gibi kavramları tartışırken, afet karşısında yardımlaşma ve dayanışma kültürümüzün Anka Kuşu misali yeniden canlandığını hep beraber yaşadık. Sosyal girişimcilerin sahip olduğu diğergamlık duygusunun, özümüzden gelerek güçlü bir şekilde uyanışına şahit olduk.

Sorunlarımızın çok fazla olduğunun farkındayız. Biz kültürümüzdeki paylaşım, merhamet ve imeceyi merkeze alarak yeni  iş modelleri geliştirdiğimizde, Anadolu’da yepyeni sosyal girişimlerin ortaya çıkacağına inanıyoruz. 

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, hep hayalini kurduğumuz işlerin peşinden koşmak ve toplumsal sorunların çözümü için çalışmak, iyilik için yarışmak için çok fazla sebebimiz var. İhtiyacımız olan ise sahip olduğumuz değerleri ve cesareti hatırlamak, kalbimizin çarptığı işler için, aklımızı kullanarak çalışmak…

SEECO Projesinin Yolculuğu Devam Ediyor

 

Bu Uzun Bir Yolculuk. Gittiğimiz Yer Kadar, Kiminle Yürüdüğümüz De Önemli

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası ile yürütülen, kısaca ‘SEECO’ Projesi, Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor. Projenin hayata geçmesi için birçok proje paydaşı ile birlikte çalışıyoruz.

 

Saha çalışmalarımızı beş Kalkınma Ajansı ile birlikte yürütüyoruz (İpekyolu Kalkınma Ajansı, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Çukurova Kalkınma Ajansı ve Dicle Kalkınma Ajansı).

Kasım 2023 İtibariyle Ulaştığımız Rakamlar

 

11 şehirde ise Yerel Yönetimler, Valilikler ve diğer kamu kurumları ile işbirliği içindeyiz. Kamu kurumlarının desteklenmesi ve kurumsal kapasitelerinin artırılması için eğitimler, buluşmalar düzenliyoruz.

Kuran, Üreten, Çalışan, Bir Araya Getiren Kahramanlardan Bazıları, Kasım, 2023

 

Tüm proje paydaşları ile çalışmalarımızın asıl hedefi ise projeden faydalanan kişilerin ihtiyaçlarını gözetmek, üreten, kuran, çalışan yerel kahramanları desteklemek.

 

Sahada Neler Oluyor?

  • Sosyal girişimcilik eğitimleri, mentorluk hizmetleri ve hibeler veriliyor.
  • Geçim Kaynakları Tesisleri ve Sosyal Girişimcilik Merkezleri kuruluyor.
  • Yerel kurum ve kuruluşlarla kapasite güçlendirme ve proje yönetimi çalışmaları yapılıyor.

İpekyolu Sosyal Girişimcilik Merkezi, Islahiye, Gaziantep, Açılış 2023

 

Bu büyük bir proje. Sahadaki hikayeler, kahramanlar oldukça fazla… Daha yolun başındayız, sahada 70 tesisin kurulmasını, yüzlerce sosyal girişimciyi desteklemeyi ve özellikle kadınlar ve gençlerin çalışmalarının görünür olmasını hedefliyoruz.

İpekyolu Sosyal Girişimcilik Merkezi, Nurdağı, Gaziantep, Açılış 2023

 

Bu kapsayıcı ve keyifli projenin zorlukları da var elbette. Proje ekibi olarak bizlerin de desteğe, fikirlere ihtiyacımız var. Bu nedenle, proje sürecini, sahada karşılaştığımız ilham verici hikayeleri, mutluluktan gözlerimizin dolduğu veya zorlandığımız zamanları bir proje günlüğü formatında sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Geçim Kaynağı Tesisi, Islahiye, Gaziantep

 

Haber bültenimizi, sosyal girişimcilik hakkında uluslararası kavramsal bilgilerle ve bu kavramların sahadaki yansımaları ile paylaşacağız. Sosyal girişimciliğin Anadolu’daki tarihini belki de birlikte yazacağız.

 

 

 

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Dünya Bankası