Etkili Bir Başlangıç

Etki Odaklı Başlangıçlar

Toplumsal ve çevresel etki sağlamak için bir başlangıç yapmak ile kendi dönüşüm yolculuğumuza çıkmak arasında pek çok benzerlik vardır. Her iki süreç de derin bir kişisel ve profesyonel değişim gerektirir, birçok zorlukla karşılaşmayı, sorgulamayı, farkındalığı içerir ve sonunda hem bireysel hem de toplumsal açıdan olumlu sonuçlar doğurabilir.

Tüm başlangıçlar, değiştirilmesi, düzeltilmesi gereken bir durum nedeniyle gerçekleşir. Her yeni başlangıcın başarısı ise oluşturduğu etki ile ölçülür.

 

Etkisi Yüksek Değişimler İçin Başlangıç Rehberi

İçsel dönüşüm yolculuğu, kişinin kendini tanıması ve hayatının anlamını sorgulamasıyla başlar. Bu süreçte kişi, kendi değerlerini, güçlü ve zayıf yönlerini keşfeder ve neyi başarmak istediğini belirler. Benzer şekilde, bir sosyal girişim kurmak derin bir kendini ve toplumu tanıma farkındalığı, hedef belirleme süreci, sorun çözme becerisi ile dönüştürme iradesi gerektirir. Girişimci, topluma hangi alanda fayda sağlamak istediğini, hangi sorunları çözmek istediğini ve tüm bunların sonucunda nasıl bir etki hedeflediğini belirler.

Her iki yolculuk da alışkanlıkları ve konfor alanlarını terk etmeyi, cesaret ve belirsizliğe katlanma becerisini gerektirir. Girişimci, finansal belirsizlikler, başarısızlık riskleri ve birçok zorlukla karşı karşıya kalır. Ancak bu riskler, büyük bir değişime aracılık eder.

İçsel dönüşüm süreci, kişinin kendisiyle daha barışık, daha bilinçli ve olgun bir birey olmasını sağlar. Bu dönüşümün, kişinin çevresine etkisi  üretkenliğinin artması,olaylara çözüm odaklı yaklaşması ile  yaratıcılık  ve farkındalığının yükselmesidir.  Sosyal girişim kuran kişi de sahip olduğu değerler ile toplumda belirli bir sorunu çözmeyi ve olumlu bir etki yaratmayı hedefler. Başarılı bir sosyal girişimin etkisi; kurucusunun amaçlarına ulaşması ve kendini gerçekleştirmesinin yanı sıra toplumu da dönüştürme ve geliştirmeye aracılık etmesidir.

Hem bireysel dönüşüm yolculuğu hem de sosyal girişim başlatma süreci, derin bir kişisel ve profesyonel değişim gerektiren, cesaret, sabır ve kararlılık isteyen yolculuklar. Bu süreçler, hem kendimizin farkında olan bireyler olmamız hem de toplumsal ve çevresel faydayı odağımıza alarak etkili bir dönüşüme önderlik etmemizi sağlar.

 

Sosyal Etki Ölçümü

Değişim kaçınılmazdır. Önemli olan neyi değiştirdiğimiz, neye dönüştüğümüz ve bu değişim ve dönüşümün toplum ve çevreye etkisidir. Sosyal girişimcilikte, yaratılan değişimin etkisinin ölçülmesine sosyal etki ölçümü diyoruz.

 

Bir sosyal girişim olarak, olumlu sosyal veya çevresel etki yaratmak işimizin merkezinde yer alır. Bu nedenle, faaliyetlerimizin etkisinin tam değerini belirleyebilmeli, anlayabilmeli ve yakalayabilmeliyiz.

Bu ay, Hatay Altınözü’nde önemli bir başlangıcı birlikte kutladık. "Üretim İyileştirir" Geçim Kaynağı Tesisi, bölgede açılması planlanan diğer tesisler için öncü bir umut merkezi oldu.

Hatay'ın yerel ürünleri, "Üretim İyileştirir" Geçim Kaynağı Tesisinde dayanışmayla, emekle, inançla üretiliyor.

Başlangıçlar önemlidir, gerçek sonuçlara ulaşmak ise emek ve sabır gerektirir. Bu nedenle, sosyal etki yaratmak amacıyla başlattığımız her yeni girişimde, şu soruların yanıtlarını soruyoruz.

  • Hangi etki, hangi zaman diliminde ortaya çıkıyor? Bu etki, insanlar veya çevre için ne kadar önemli?
  • Kim için? Etkiyi kim yaşıyor? Etkilenen paydaşlar etkiyi nasıl karşılıyor?
  • Nasıl? Ne gibi etkiler doğuruyor?
  • Ne kadar? Etkinin ne kadarı gerçekleşiyor? Sayı, süre, erişim, ölçek nedir?
  • Katkısı nedir? Sosyal girişiminizin etkiye katkısı nedir?
  • Olası riskler nelerdir? Etki beklendiği gibi gerçekleşmediğinde insanlar ve çevre için risk nedir?

 

Mayıs Ayında Sahada Neler Oldu?

  • Doğu Akdeniz Altınözü “Üretim İyileştirir” Geçim Kaynağı Tesisi açıldı. SEECO desteği ve Altınözü Belediyesi işbirliği ile HAZEK Kooperatifi için bölgenin en donanımlı endüstriyel mutfağı kuruldu. Tüm zorlukların ardından yeniden başlamak ve beraberliğin gücünü hissedebilmek için kurulan mutfakta, Hatay’ın yerel ürünleri dayanışmayla, emekle, inançla üretiliyor ve Hatay’ın sofrası zincir marketler aracılığıyla tüm Türkiye’ye açılıyor.

Hatay Valisi Mustafa MASATLI, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet ŞİMŞEK, AB Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent GUIRKINGER, SEECO Proje Koordinatörü Hande KARA, HAZEK Kadın Kooperatifi Başkanı Leyla Ayvazoğlu’nun değerli konuşmaları ile Altınözü “Üretim İyileştirir” Geçim Kaynağı Tesisi açıldı.

  • SEECO kapsamında, Mardin Artuklu Üniversitesi ve Dicle Kalkınma Ajansı arasında “Sağlıklı Yaşamaya Bir Adım Daha: Glutensiz Ürünler Projesi” için sözleşme imzalandı. Projenin amacı bölge halkının sağlıklı yaşamasını desteklemek ve glutensiz gıdaya erişimi sağlamak, ev sahibi ve misafir topluluktan kadınlar ve gençleri sosyo-ekonomik yönden güçlendirmek ve nitelikli istihdam sağlamaktır.
  • Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’de Hibe Programı 2. Döngü kapsamında eğitim almaya hak kazananlar açıklandı ve eğitimlere başlandı.
  • Mayıs ve Haziran aylarında yapılacak eğitimler kapsamında, potansiyel faydalanıcılarımıza iş planından ürün geliştirmeye, pazar araştırmasından iletişim tekniklerine kadar pek çok önemli konuda bilgi veriliyor. Eğitimlerden sonra hazırlanan iş planları, Faydalanıcı Seçim Komitesi (FSK) tarafından değerlendirilerek hibe yararlanıcıları açıklanıyor.

  • İkinci döngü kapsamında girişim yolculuklarına başlayan faydalanıcı adaylarımızın yanı sıra birinci döngüde başvuru, eğitim ve değerlendirme aşamalarını tamamlayan ve hibe almaya hak kazananlar ile hibe sözleşmeleri imzalanmaya devam ediyor. Şimdiye kadar 305 faydalanıcıyla sözleşme imzalandı ve iş planlarında sundukları plana göre satın alma işlemlerine başlandı.

  • Bu ay AB Delegasyonu ve Dünya Bankası temsilcilerini sahada ağırladık. Gaziantep, Osmaniye ve Hatay’da proje desteğiyle kurulan Sosyal Girişimcilik Merkezleri ve Geçim Kaynağı Tesislerini ziyaret ettik.

AB Delegasyonu ve Dünya Bankası temsilcileri ile sahadaydık.

  • “Sosyal Girişimcilik için Yenilikçi Etki Finansmanı Yapıları ve Bunların Türkiye'de Uygulanabilirliğine” ilişkin bir politika notu hazırlamak için görüşmelere başladık. Ekosistemde bir diyalog başlatmak, Politika Notu öncesinde hazırlık yapmak için Ekosistem Toplantıları düzendik. Yatırım ofisleri, fonlar, aile ofisleri, vakıflar, ilgili kamu kurumları, kalkınma ajansları, hızlandırıcılar, kuluçkalar ve ekosistem ortakları dahil olmak üzere farklı kurum ve kategorilerden temsilcilerle görüştük.
  • Tarsus Gastronomi Merkezi’nde Türk Mutfağı Haftası kapsamında yöresel yemeklerin ve coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımının yapıldığı bir atölye gerçekleştirildi.

Tarsus Gastronomi Merkezi Türk Mutfağı Haftası Tanıtım Atölyesi

  • Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen EYDK Etki Yatırımı Zirvesi’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü ve SEECO Projesi Ülke Direktörümüz Ahmet Şimşek, ‘Etki’yi Anlatmak: Türkiye’deki Erken Etki Yatırımlarının Hikayeleri’ panelinde konuşmacı olarak yer aldı.

EYDK Etki Yatırımı Zirvesi’nde SEECO Projesi Ülke Direktörümüz Ahmet Şimşek,  ‘Etki’yi Anlatmak: Türkiye’deki Erken Etki Yatırımlarının Hikayeleri’ başlıklı konuşması ile yer aldı.

SEECO olarak etkili başlangıçlar yapmak ve sosyal etkimizi artırmak için çalışmaya devam ediyoruz.

 

Toplumsal Değişim Nereden Başlamalı?

Toplumsal değişim bireysel gelişimimizden ayrı düşünülemez. Toplumsal dönüşüm, bireylerin kendi içsel dönüşümlerinin yansımasıdır. İnsan kendine değer verebildiği oranda başkalarına da değer verir. Bu durum, kendimiz ve çevremiz üzerinde yarattığımız etki ile de ilgilidir.

Kendi özgün doğamıza dönerek, yeteneklerimizi keşfederek, özgün duruşumuzu ve cümlelerimizi keşfetmek, toplumu dönüştürme çabalarımızın ilk adımını oluşturur. Güveni ve umudu önce kendi içimizde yeşerttiğimizde, topluma da bu değeri yansıtabiliriz.

Kendimize ve çevremize değer kattığımız bir ay olması dileğiyle…

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Dünya Bankası