Soğuk Bir Ocak Ayında Filizlenen Sosyal Girişimler

‘Ocak’ kelimesi, eski Türkçe ōt "ateş" sözcüğünden +çak sonekiyle türetilmiştir. Od kelimesi ateş anlamına gelirken, ateş yakılan yere ‘oda’ denilmiş. ‘Ocakların yakıldığı, günlerin dışarıda çalışarak-avlanarak değil ocaklarda (evlerde, yuvalarda) aile ile geçirildiği soğuk ay’ın ismi olmuş Ocak.

Ocak, köklerimize dokunan bir kelime. Eski çağlardan beri insanları bir araya getiren ocaklar gibi SEECO da yenilikçi fikirleri besleyen, girişimcileri bir araya getiren bir yuva.

Girişimcilerimizin bir aradayken yarattıkları sinerjiyle olağanüstü karşılaşmalar yaşanıyor. Kahramanmaraş’taki girişimcilerimizden Geleneksel Edo Maraş Dondurması ve ödüllü Maraj Olive Oil soğuk sıkım zeytinyağının buluşması bu örneklerden birisi. Zeytinyağlı dondurmanın yepyeni bir lezzet yaratması gibi girişimcilerimizin buluşmaları ile bölgede, tadı damakta kalan sosyal girişimcilik örneklerinin ortaya çıkacağına inanıyoruz.

Kışın sessizliğinde olgunlaşan projeler, toprağın altında güçlenen tohumlar gibi, baharda yeşermeye hazırlanıyor. SEECO ile bu yolculukta birlikte ısınmaya, üretmeye ve büyümeye devam ediyoruz.

 

Ocak Ayında Sahada Neler Oldu?

İpekyolu, Çukurova ve Dicle Kalkınma Ajansları Bölgelerinde yeniden çağrıya çıkıldı. Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde 4. Dönem Çağrı Hibe başvuruları alındı. Adana ve Mersin illerinde Hızlandırma Programı başvuruları başladı. Mardin’de mevcut iş yerlerini büyütmek veya geliştirmek isteyen kadınlar ve gençler için açılan Hibe Çağrı sonuçları açıklandı. Adana’da Halkkent Sosyal Girişimcilik Tesisi, Şanlıurfa’da Eyyübiye Geçim Kaynağı Tesisi açıldı.

 

Girişimci Kadınların Buluşması: Halkkent Sosyal Girişimcilik Merkezi Açıldı

Adana ve Mersin’de 167 girişimciye 1.7 milyon Euro’luk hibe sağlandı. Mersin Halkkent Sosyal Girişimcilik Merkezi, kadınların yeteneklerini işleyip hayallerini büyütecekleri bir ocak oldu.

 

Halkkent Sosyal Girişimcilik Merkezi

Halkkent Sosyal Girişimcilik Merkezi Projesi tamamlandı. Merkezde güzellik atölyesi, dikiş atölyesi, mutfak atölyesi, bilişim atölyesi, toplantı ve seminer salonu kuruldu, güzellik, giyim üretim teknolojisi, bilişim eğitimleri verilmeye başlandı. Merkeze gelen kadınların çocuklarının vakit geçirebilmesi için bir oyun alanı oluşturuldu.

 

Halkkent Sosyal Girişimcilik Merkezi

Topraktan Geleceğe: Eyyübiye Geçim Kaynakları Tesisi Açıldı

Şanlıurfa’da 21 Ocak’ta Eyyübiye Geçim Kaynakları Tesisi açıldı. Bu toprakların ruhu olan tarımı geleceğe taşımak için geleneksel bilgiyi teknoloji ve emekle harmanlayan tesiste, girişimciler modern tarım teknikleriyle buluşuyor. Kurulan tesiste ürünlerinin paketlenmesi, depolanması ve korunması için altyapı geliştirilirken, girişimcilik, sürdürülebilir tarım, halk sağlığı ve hijyen eğitimleri verilmeye başlanacak.

 

Şanlıurfa Eyyübiye Geçim Kaynakları Tesisi

 

Mardin’de Yeni Başlangıçlar: Hayalleri Gerçeğe Dönüştüren Hibeler

Mardin’de, kendi işlerini büyütmek isteyen kadınlar ve gençler için açılan hibe çağrısının sonuçları açıklandı. Her biri, bir düşten gerçeğe uzanan yolun ilk taşlarını örmeye başladı. Hibe almaya hak kazanan faydalanıcılara Satın Alma Eğitimi verildi, 11 faydalanıcı ile hibe sözleşmeleri imzalandı.

 

İpekyolu: Kadın Kooperatifleriyle Büyüyen Dayanışma

Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’te, dördüncü dönem hibe çağrıları, binlerce emeğin, fikrin, ürünün filizlenmesini bekliyor. Çağrı ile desteklenecek kadın kooperatifleri, dayanışmanın ve üretimin en güçlü halkalarından biri olarak kök salmaya devam ediyor.

 

Çukurova’da Girişimciler İçin Yeni Bir Dönem

Çukurova’da hızlandırma programı başvuruları başladı. 15-21 Ocak arasında düzenlenen bilgilendirme toplantılarıyla yeni fikirler serpildi, yeni hayaller filizlendi. Kimi yüz yüze, kimi dijital ortamda; ama hepsi aynı umudun çatısı altında buluştu.

 

SEECO Girişimcilerinin Hikâyeleri

Kadınların ve gençlerin ilham veren hikâyeleri sosyal medya hesaplarımızda:

  • Kilis’te Sibel Karabacak, tarihi bir konağı çini fırınına dönüştürerek bir sanatı yeniden canlandırdı. Sanatın ve üretimin buluştuğu bu mekân, artık kadınların bir araya gelip kendilerini ifade ettikleri, birlikte ürettikleri bir atölye oldu.Her yaştan kadını ağırlayan bu mekan, dayanışmanın, yaratıcılığın ve güçlenmenin bir simgesi oldu.

 

  • Adana’da Gülsemin Gültekin, çocuk tiyatrosunu dijital sahne teknolojisiyle buluşturdu. Sahnenin ışıkları, çocukların hayal gücünü aydınlatırken, tiyatro sadece bir eğlence aracı olmanın ötesine geçti, geleceği şekillendiren bir araç haline geldi.

 

  • Şanlıurfa’da Banu Yüksel, Osmanlı’dan günümüze uzanan kaftan sanatını geleceğe taşıdı. Her bir dikişte bir hikâye saklı; her bir motifte bir geçmiş, bir kültür ve bir emek var.

 

SEECO’nun Ocak ayındaki her adımı, soğuk toprağın altındaki baharı müjdeliyor. Önümüzdeki günlerde bu hikâyelerin yeni sayfalarını birlikte yazmaya devam edeceğiz.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Dünya Bankası