Bizi Biz Yapan Hikaye: Anadolu
Büyük Hikayenin Parçası
Hayatta var olma hikayemizi yazarken, sadece kendi seçimlerimizi yapıyor gibi görünsek de, bizi biz yapan daha büyük bir hikayenin parçasıyızdır. Ailemiz, akrabalarımız ve Anadolu kültürünün içine doğmuş olan atalarımızdan mirastır bugünkü davranış kalıplarımız.
Coğrafya kader midir bilinmez ama bizi şekillendirdiği bir gerçektir. Farklı coğrafyalarda, toprağın, suyun minerallerinin, havadaki oksijen miktarının baskın bitki örtüsünü şekillendirdiği gibi, bizler de içinde büyüdüğümüz kültürel ortamdaki değerler ile beslenerek gelişiyoruz.
Beslenerek kişiliğimizin şekillendiği bu derin kültürel bağlam, değerleri ve öğretileri içerir. Peki Anadolu kültürü, sosyal girişimciliğin gelişmesi için nasıl bir zemin hazırlamış olabilir?
Komşusu Açken Tok Yatmamak
Aile kurallarımız, gelenekler, büyüklerimizden aktarılanlar, paylaşmanın ve yardımlaşmanın önemini her zaman vurgular.
Komşusu açken tok yatılmaz. Akrabalık bağları, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmanın önemi büyüktür. Tek başına yapılması zor olan ama birlikte hareket ettiğimizde kolaylıkla halledilen işler vardır. Hasat zamanı geldiğinde, dalında beklememesi gereken ürünler vardır mesela. İnsanın zamana karşı yarışı başladığında, ‘yalnız taştan duvar olmaz’ diyerek imeceyle ürünler toplanır. Dostluk bağlarının güçlü olması, alan taraf olmaktan ziyade veren tarafta olmayı tercih etmemiz, büyüklerimizin evlerinde gördüğümüz misafirperverlik ve daha nice kültürel örf ve ananeler sayesindedir.
Toplumun öğrettiği kültürel değerler ile aile içinde öğrenilen; sorumluluk duygusu, empati ve adalet gibi temel insanî değerlerin, değişim ve etki yaratmak isteyenlerin temel özelliklerinden olduğunu kolaylıkla görebiliriz.
Toplum için fayda sağlama ve onları destekleme arzumuzun kaynağında, bizi biz yapan bir Anadolu hikayesi var. Atalarımızın yazmaya başladığı hikayenin günümüz uyarlaması ise bizce yardımlaşmak ve faydalı insanlar olmak için sosyal girişimler kurmak üzerine.
Anadolu Değerlerini Bugüne Taşımak
SEECO projesi ile, Anadolu'nun yardımlaşma ve dayanışma kültürünü modern sosyal girişimcilik anlayışıyla birleştirerek, toplumsal kalkınmayı ve sosyal uyumu teşvik etmeye devam ediyoruz.
Haziran Ayında Sahada Neler Oldu?
- Adana ve Mersin’de Hibe Programı kapsamında eğitim almaya hak kazananlar açıklandı ve eğitimler verildi.
- Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’de Hibe Programı ikinci döngü kapsamında eğitimler verildi. Eğitimleri tamamlayan potansiyel faydalanıcıların iş planları, Temmuz ayı boyunca 3 bölgede gerçekleşecek Faydalanıcı Seçim Komitelerinde değerlendirilecek ve hibe almaya hak kazanan faydalanıcılar aşamalar halinde açıklanacak.
- İkinci döngüde yolculuklarına devam eden kahramanlarımızın yanı sıra birinci döngüde hibe almaya hak kazanan 328 faydalanıcıyla hibe sözleşmesi imzalandı. İş planlarında sundukları plana göre satın alma işlemlerine devam ediliyor.
- Projemizin Yönlendirme Komitesi Toplantısını gerçekleştirdik. AB Delegasyonu, Dünya Bankası, T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı’ndan temsilciler ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürümüz Ahmet Şimşek’in katılımıyla SEECO’nun şimdiye kadarki çalışmalarını değerlendirdik.
Yönlendirme Komitesi Toplantısı
- Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde desteklenmekte olan Anadoludakiler Sergi ve Tanıtım Programına katıldık. Zanaatkârlarımızın ve üreticilerimizin Anadolu'da yepyeni girişimcilik hikayeleri yazmalarını amaçlayan bir girişim olan Anadoludakiler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamına alınan Anadoludakiler projesine ilişkin destek detayları her ilin dahil olduğu Kalkınma Ajansının web sitesinde yer alıyor.
Anadoludakiler Programı, Anadolu’da kültür odaklı kalkınma hareketini destekliyor.
- Kale Grubunun düzenlediği İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı ödül törenine katıldık.Impact Hub Istanbul’un desteğiyle düzenlenen ve Seçici Kurulun 316 başvuru arasından yaptığı değerlendirme sonucunda, 4 farklı kategoride öne çıkan girişimler ödüle değer bulundu.
- Tarsus Gastronomi Merkezinde, Dünya Çevre Günü Etkinlikleri kapsamında “Sıfır Atık Atölyesi” düzenlendi.
- Artuklu Üniversitesi tarafından “Sağlıklı Yaşamaya Bir Adım Daha: Glutensiz Ürünler Projesi” kapsamında başlangıç toplantısı gerçekleştirildi.
Glütensiz Ürünler Projesi paydaş katılımları ile başlıyor.
- Hatay Kırıkhan’da kurulan tekstil atölyemiz, konteyner kentlerde yaşayan kadınları bir arada üretime çağırarak sosyal ve ekonomik olarak güçlendirmeyi hedefliyor. Depremden etkilenen bu bölgede yaşayan kadınlar; atölyede bez çanta, kitap ve laptop kılıfı gibi ürünler üretiyor. Atölye, sosyal satın alma yoluyla markaların tekstil alanındaki promosyon ihtiyaçlarını sağlamayı hedefliyor.
- Kurumunuzun ihtiyaçları için bu ürünleri tercih ederek, siz de sosyal satın alma hareketine katılabilir ve toplumsal değişime destek olabilirsiniz. Bunun için sosyalgirisim@sanayi.gov.tr ile iletişime geçebilirsiniz.
Sosyal satın alma yapmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Hibe programları ve eğitimler ile toplumsal ve çevresel sorunlara çözüm bulmayı amaçlayan yerel girişimcilerin güçlerinin artması için ekonomik destek sunuyoruz.
Sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleyerek, dayanışma ruhunu canlandırıyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde etkinlikler ile ortak değerleri ve kültürel mirasımızı tekrar tekrar hatırlayarak gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz.
Anadolu’nun farklı bölgelerinde kurulan tesislerimiz ile her gün yeni bir çocuğun eğitim almasına ya da bir kadının istihdam edilmesine aracılık ediyoruz.
Tüm bu çalışmaları yaparken, bizler de ait olduğumuz kültürün değerlerinden beslenerek, dünya için faydalı bireyler olma motivasyonu ile çalışıyoruz.