Bilinmezliğin Karanlığında, Yol Gösteren Bir Rehber

Bilinmezliğin Karanlığında Beklerken

Hep hayalini kurduğumuz o girişim için harekete geçmek kolay değildir. Yeni yollar, bilinmezliklerle ve korkularla doludur. Riskler öyle fazladır ki, yola çıkmaktan alıkoyabilir. Bilinmezliğin karanlığı içinde yol gösterecek bir işaret bekleriz.

Adım atmak için cesaret toplamaya çalışırken, daha önce aynı yolları yürümüş bir kişinin bilgeliğine ihtiyaç duyarız. Güven, tavsiye, eğitim veya deneyimlerini paylaşan bir rehber ya da mentördür ihtiyacımız olan.

Rehber, deneyimli bir iş insanı, bilgili bir eğitmen veya ilham veren bir kişi olabilir. Vizyonumuzu teşvik eder; gücümüzü ve yeteneğimizi görür, bizi destekler.

Gaziantep Eğitim Çalışmalarımızdan

SEECO Projesi olarak, 11 şehrimizde ilk adımı atmak için destek bekleyen faydalanıcılarımızla eğitim faaliyetleri, mentörler eşliğinde iş planı atölyeleri, kapasite geliştirme çalışmaları düzenliyoruz. Eğitim ve mentörlük faaliyetlerinin, toplulukları bilgilendirmenin ve eğitmenin sosyal değişime nasıl katkı sağlayabileceğine odaklanıyoruz. Bizler, Anadolu’da sosyal girişimcilik kültürünün benimsenmesi ve yaygınlaşması için yaptığımız çalışmalarla rehberlik rolünü üstleniyoruz.

 

Kendi Gücünü Görebilen Girişimciler

Hayatımızda ters giden birşeyler olduğunda, genellikle sebebini dışarıda aramaya meyilliyizdir.  Bu yolda yalnız olduğumuzu, anlaşılmadığımızı, desteklenmediğimizi, boşuna çabaladığımızı düşünürüz.

Oysa ki hayatımızın sorumlusu ve var edeni kendimizizdir. Yapmamız gereken, kendi deneyimlerimizden, hatalarımızdan ve başarılarımızdan öğrenerek içgörü geliştirmektir.

İçgörü, kendini tanıyabilme yeteneğidir. Bizim için anlamı, ‘kendi gücünü görebilmek’.

Ancak kendini tanıyabilen insanlar sorumluluk alma ve değişim yaratma cesaretini gösterebilirler. Anadolu’da sosyal girişimciliğin gelişmesi, kendini tanıyan ve sahip olduğu gücün farkına varan kişilerin artmasıyla mümkün olacak.

 

Dışarıdaki Rehberler Kimlerdir?

Dışarıdaki rehberlerin tamamı, kendi gücümüzü görebilmemiz için bize yol gösteren yardımcılardır. Çünkü henüz kişinin fark edemediği potansiyellerini dahi, ondan önce görebilenlerdir.

Eğitim Kurumları: Hayatımızın belirli dönemlerinde eğitim kurumları, bilgi ve beceriler kazandırırken aynı zamanda rehberlik rolünü de üstlenirler. Profesörler, öğretmenler ve danışmanlar, kendi alanlarındaki bilgileri paylaşırken aynı zamanda öğrencilerine rehberlik verirler. Eğitmenler, kişilerin kendi potansiyellerini keşfetmelerine, hedeflerini belirlemelerine ve başarıya giden yolda ilerlemelerine yardımcı olur.

Mentörler: Özellikle girişimcilik dünyasında, bir mentörden rehberlik almak, girişimcinin kariyer gelişimi hızlandırır. ‘Girişim mentörlüğü’ ile daha deneyimli olan kişiler (mentor) nispeten daha az deneyimli olan kişilere (menti) deneyim ve bilgilerini aktararak yol gösterir.

Toplum Liderleri ve İdoller: Toplumumuzda rol model olarak gördüğümüz liderler, aktivistler veya sanatçılar da bazı zamanlarda rehber olabilir. Onların yaşamlarından ve başarılarından ilham alarak, kendi yolculuğumuzda motive olabilir ve daha büyük bir etki yaratma yolunda ilerleyebiliriz.

 

Sosyal Etki için Mentörlük

Rehberle/mentörle karşılaşma, bir sosyal girişimci için yolculuğunun dönüm noktalarından birisidir. SEECO Projesi, sağladığı eğitim faaliyetleri ile faydalanıcıların kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlıyor, motivasyonlarını artırıyor, işbirliği ağlarını genişletmelerini ve girişimcilik yolculuğunda daha etkili bir şekilde ilerlemelerini sağlıyor.

SEECO Projesinin eğitim faaliyetlerinde merkeze öğrencileri alan öğrenme modeli kullanılıyor. Dayanıklılık, ailede farkındalık yaratma, sosyal girişimcilik, sunum becerileri, iletişim ve sorun çözme gibi konulara ek olarak, kuluçka ve hızlandırma programlarına göre farklılaşan eğitimler bulunuyor.

Kuluçka programında pazarlama ve e-ticaret, finansal yönetim, iletişim ve sorun çözme, pazar araştırması, satış, yönetim eğitimleri verilirken; hızlandırma programında finansal yönetim ve yatırım kararları, büyüme planı ve dijitalleşme, müşteri segmenti ve değer önerisi, markalaşma gibi eğitimlerle faydalanıcılar destekleniyor.

Eğitimlerini tamamlayan katılımcıların eğitim süreçleri hakkındaki görüşlerini dinledik.

“Projenin desteklerini sıralarsam önce koçluk, mentörlük; sonra hibe gelir. Hibe alamasam da işime devam ederdim, bir şekilde devam ederim. İnsan kazandım ben. Bana yol gösteren çok güzel insanlar kazandım, heybem dolu gidiyorum.” Gülsüm Özerol

“8 yıldır bu işi yapıyorum buna rağmen beni ileriye götürecek bilmediğim o kadar çok aşama öğrendim ki. Artık neler yapmam ve hangi adımları atmam gerektiğini biliyorum.” Zübeyde Akbaş

“Bilmediğimiz çok şey varmış, iş planı ne demek bir fikrim yoktu mesela benim. Ders sonrasında da bize çok yardımcı oldular, her türlü soru ve sorunumuzda kolayca ulaşabildik.” Sümeyye Erdem

“Satış pazarlamadan, ihracat yaptığımızda nasıl müşteri bulunacağına, elemanlarımıza nasıl davranacağımıza kadar her konuda hocalarımız bize yardımcı oldular. Kendimizi çok geliştirdik.” Hatice Oğur

“Aile hissi ve birinin sizi yönlendirmesi hibeden daha büyük bir kazanım. Maddiyat bir şekilde oluyor, ama yanınızda duran, size destek olan, sizi doğru yönlendiren kişiler her zaman bulunmuyor, olunca da bırakmak istemiyorsunuz.” Gülsüm Özerol

 

Mart Ayında Sahada Neler Oldu?

  • Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinde 394 girişimci hibe almaya hak kazandı.

Hibe Başvurusu Yapan ve Hibe Almaya Hak Kazanan Kişiler

  • Adana ve Mersin’de uygulanacak olan Kuluçka ve Hızlandırma Destek Programı, Çukurova Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde tanıtıldı.

Mikado Danışmanlık Toplumsal Yatırım Programları Koordinatörü Bilge Derdiyok, Kale Grubu Sosyal Girişimcilik Programları Yöneticisi Okan Pala da konuşmacılar arasındaydı.

  • Hayalindeki işi kurmak ya da büyütmek isteyen Adana ve Mersin’deki girişimciler için Hibe Programına son başvuru tarihi 26 Nisan. Başvuru linki.
  • Şanlıurfa ve Diyarbakır’da 248 kişinin hibe desteği almaya hak kazandığı ilk programın ardından 2. döngü başvuruları başladı. Hızlandırma ve kuluçka desteği için son başvuru tarihi 15 Nisan. Başvuru linki.
  • Osmaniye’de temiz yer fıstığı üretimi için anlaşma imzalandı. Küf ve toksinlerden arındırılmış yer fıstığı üretim tesisi, dezavantajlı gruplar için istihdam yaratmayı amaçlıyor, barınma kampındaki kadınların istihdamına odaklanıyor.
  • İslâhiye ve Nurdağı’ndaki Sosyal Girişimcilik Merkezlerinden sonra, Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile İpekyolu Kalkınma Ajansı arasında Sosyal Girişimcilik Merkezi kuruluşu için protokol imzalandı.
  • Nurdağı Sosyal Girişimcilik Merkezi, bölgede yaşayan gençlere öğrenme ortamları ve sosyal etkileşim için imkanlar sağlamaya devam ediyor. Merkezde Güzel Sanatlara hazırlanan öğrencilerin çalışmaları sergilendi.

Geçim Kaynağı Tesislerimizden Islahiye Tekstil Atölyesi, Gaziantep

  • Deprem bölgesinde istihdam yaratarak, yerel ve bölgesel ekonominin güçlenmesi için kurulan Islahiye Tekstil Atölyesinde ilk sipariş alındı. Hazırlanan 50 bin cerrahi önlük, İngiltere’ye ihraç edilecek. Tesis, Islahiye’den yurtdışına ihraç ettiği ve edeceği ürünlerle hem kadınların güçlenmesini hem de deprem sonrası ekonomik toparlanma sürecini destekliyor.

Islahiye Tekstil Atölyesinde Üretimler Devam Ediyor

  • Proje faaliyetleri hızlanarak devam ederken, projemiz bu ay AB Türkiye Delegasyonu ve Dünya Bankası denetim süreçlerinden geçti. Ekip olarak projenin daha iyiye gitmesi için öğrenilen derslerin, ön görülen risklerin ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı toplantılar yaptık, sahada paydaşlarımızla buluştuk.

Dünya Bankası ekibi ile çalışmalarımızı değerlendirdiğimiz ara dönem toplantımızı tamamladık.

Çevrelerine fayda sağlamak ve yaşama değer katmak isteyen girişimci adaylarının kendilerine özgü olan becerileri parlayarak ortaya çıktığında, birer sosyal kahramana dönüşeceklerine inanıyoruz. SEECO Projesi olarak, tüm faydalanıcılarımızın sosyal kahramanlara dönüşme yolculuğunda onları eğitimlerle ve mentörlük çalışmaları ile desteklemeye devam ediyoruz.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Dünya Bankası