Işık Yükselirken, Yeniden Doğuş Zamanı
Yeni Yıl, Yenilenme Zamanı
21 Aralık’taki en karanlık geceden sonra, günler uzamaya başlar. Kış Gündönümü, karanlıktan aydınlığa geçişin, yenilenmenin ve yeniden doğuşun simgesi olarak kabul edilmektedir. Geçmişte bu olay, hem ruhsal bir yenilenme hem de toplumsal dayanışma zamanı olarak kutlanırdı.
Bizler için de toplumsal uyum ve dayanışmayı güçlendiren projelerle geçen 2024 yılının ardından, yeni yıla ve yeni başlangıçlara odaklanma zamanı.
2024 Yılının Hasadında Neler Var?
2024 yılında ülkemizde ve dünyada pek çok zorluğa tanıklık ettik. Projemizi yürüttüğümüz bölgedeki zorlukları kabul ederek yüzümüzü dirayet ve umut dolu insanlara, sosyal kahramanlarımıza çevirerek onlara yol gösterdik.
SEECO Projesinin 2024 yılı hasadını, 6 başlıkta derledik;
- Hibe programlarında sona yaklaşırken, 1511 faydalanıcı ile sözleşmeler imzalandı.
- 7 şehirde, 11 Sosyal Girişimcilik Merkezi ve 7 Geçim Kaynağı Tesisi faaliyete geçti.
- Yıl boyunca tüm proje paydaşlarımız ile projenin ilerleyişini adım adım izledik, değerlendirdik.
- Faydalanıcılarla etkileşimi artırmak amacıyla odak grup görüşmeleri, tiyatro, hikayeleştirme atölyesi, çocuk konseri, gibi birçok etkinlik düzenlendi.
- Türkiye'de sosyal girişimcilik için yenilikçi etki finansmanı yapılarını tartışmak amacıyla çeşitli ekosistem buluşmaları düzenledik.
- Sosyal satın alma yaklaşımını desteklemek ve yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla yerel üreticiler ve özel sektör arasında işbirlikleri kurduk.
Hibe Programlarında Sona Yaklaştık
Hibe Programı kapsamında başvuru, eğitim, mentör desteği ile iş planı hazırlama, komite değerlendirmesi, sözleşme imzalama ve satın alma süreçlerini başarıyla tamamlayan 1511 faydalanıcı ile sözleşme imzalandı ve 1337 faydalanıcının makine ekipman alımı gerçekleştirildi.
Proje şehirlerinde 1511 faydalanıcı ile sözleşmeler imzalandı.
Sosyal Girişimcilik Merkezleri ve Geçim Kaynağı Tesisleri Açılıyor
Nisan ayında kamu kurum ve kuruluşlarına yaptığımız Proje Teklif Çağrısına gelen 205 başvuru değerlendirilerek 92 tesis için sözleşme imzalandı. Gastronomiden yazılıma, paketlemeden dijital medyaya birçok alanda hem öğreten hem de üreten merkezler için ilk adımlar atıldı.
- Sosyal girişimcilik ve ekonomik kalkınma odaklı projeler kapsamında, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Kahramanmaraş’ta 11 sosyal girişimcilik merkezi ve 7 geçim kaynağı tesisi faaliyete geçti.
- Yıl sonunda sözleşme imzalanan 76 tesisin daha hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Nurdağı Sosyal Girişimcilik Merkezi ve İpekyolu Çarşıları Resmi Açılış Töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fatih Kacır’ın katılımı ile yapıldı.
Proje Paydaşlarıyla Buluşmalar
Kalkınma Ajansları, SEECO Proje Uygulama Birimi, Dünya Bankası ve AB Türkiye Delegasyonu ile yıl boyunca koordinasyon toplantıları yapılarak projenin ilerleyişi adım adım değerlendirildi.
Projenin İlerleyişi Yıl Boyu Yapılan Toplantılarla Değerlendirildi.
Faydalanıcılarla Etkinlikler
Proje sürecinde, çeşitli tesislerin kurulumu ve faydalanıcılarla etkileşim devam etti.
- Şubat’ta Mardin’deki Geçim Kaynağı Tesisleri ve Sosyal Girişimcilik Merkezlerinin kuruluş sürecine dair danışma, bilgilendirme ve ihtiyaç analizi faaliyetlerine başlandı. Midyat, Mazıdağı, Dargeçit, Derik, Ömerli ve Savur ilçelerinde ise odak grup toplantıları düzenlendi.
- Mayıs’ta, Tarsus Gastronomi Merkezi'nde Türk Mutfağı Haftası kapsamında yöresel yemekler ve coğrafi işaretli ürünlerin tanıtıldığı bir atölye gerçekleştirildi.
Tarsus Gastronomi Merkezi Türk Mutfağı Haftası Tanıtım Atölyesi
- Gaziantep Nurdağı’ndaki Sosyal Girişimcilik Merkezi, çocuklar için sosyal etkileşim alanı olarak hizmet verirken, ara tatilde 200 çocukla "Bulut Oyunu" etkinliği düzenlendi.
- Ağustos’ta, İslahiye’de faydalanıcılarla düzenlenen Hikayeleştirme Atölyesinde, girişimcilik yolculuklarında karşılaştıkları engelleri ve başarılarını nasıl hikayeleştirebilecekleri üzerine çalıştılar.
Girişimcinin Yolculuğu Hikayeleştirme Atölyesi, Gaziantep
- İslahiye ve Nurdağı’ndaki merkezlerde, çocuklar için müzikli ve hikayeli buluşmalar yapıldı.
- Kadın istihdamını desteklemek amacıyla Ağustos’ta Şahinbey Sosyal Girişimcilik Merkezi’nde tekstil atölyesinde eğitim alan kadınlara dikiş setleri hediye edildi. Bu proje, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmasını ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Ekosistem Buluşmaları ve Etki Yatırımı
SEECO Projesi olarak, Türkiye'de sosyal girişimcilik için yenilikçi etki finansmanı yapılarını tartışmak amacıyla çeşitli ekosistem buluşmaları düzenledik. Bu toplantılarda, yatırım ofisleri, fonlar, aile ofisleri, vakıflar, kamu kurumları, Kalkınma Ajansları ve hızlandırıcılar gibi farklı paydaşlarla bir araya geldik.
- Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde desteklenen ve Anadolu'da kültür odaklı kalkınmayı teşvik eden Anadoludakiler Sergi ve Tanıtım Programı’na katıldık. Bu program, Anadolu’daki zanaatkârlar ve üreticiler için yeni girişimcilik fırsatları yaratmayı hedefliyor.
Anadoludakiler Programı, Anadolu’da kültür odaklı kalkınma hareketini destekliyor.
- Mayıs’ta, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen EYDK Etki Yatırımı Zirvesi'nde, Proje Ülke Direktörümüz Ahmet Şimşek, “Etki’yi Anlatmak: Türkiye’deki Erken Etki Yatırımlarının Hikayeleri” paneline katıldı.
- Kasım’da, Kale Grubu’nun Hayata Değer Üniversite Buluşmaları etkinliğinde, Çanakkale’de gençlerle bir araya geldik. Proje Koordinatörümüz Hande Kara, “Yeni Paradigmada Çözümün Anahtarı: İş Birliği” başlıklı oturumda sosyal girişimcilik ve krizlere ortak çözümler üretmenin önemini aktardı.
Hayata Değer Üniversite Buluşmaları
- Aralık’ta Ankara CoZone’da düzenlediğimiz Yerel Kalkınma için Etki Yatırımı eğitim programı, etki yatırımı ve sosyal girişimcilik üzerine teorik ve uygulamalı çalışmalarla yerel kalkınmaya yönelik yenilikçi fikirleri tartışmayı sağladı. Bu etkinlik, kamu ve özel sektör arasında sürdürülebilir işbirliklerinin kurulmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Yerel Kalkınma için Etki Yatırımı Programı
Sosyal Satın Alma ve Özel Sektör İş Birlikleri
"Değer Katmak Elimizden Gelir" Projesi ile Hatay’a özgü buğday sapı örücülüğü ile üretilen cimemler çantalara dönüştürüldü. HAZEK Kooperatifi ile yürütülen proje kapsamında 350 kadına/aileye istihdam sağlandı ve doğal bitki örücülüğü kursu verildi, deprem sonrası geleneksel üretimle kadınlara ekonomik fırsatlar yaratıldı.
HAZEK Kooperatifinde Buğday Sapı Örücülüğü Geleneği Tasarımla Buluşuyor.
- Hatay Altınözü’nde SEECO desteğiyle HAZEK Kooperatifi çatısı altında endüstriyel mutfak kurulumu yapılarak kooperatif kapasitesi güçlendirildi.
- Gaziantep Islahiye’de kurulan tekstil atölyesi, deprem bölgesinde istihdam yaratarak ekonomik toparlanmaya katkı sağlıyor. İlk siparişle 50 bin cerrahi önlük İngiltere’ye ihraç edildi.
- Hatay Kırıkhan’da kurulan tekstil atölyesinde depremden etkilenen kadınlar bez çanta ve laptop kılıfı gibi ürünler üreterek sosyal ve ekonomik güçleniyor.
Geçim Kaynağı Tesislerimizden Islahiye Tekstil Atölyesi, Gaziantep
Sosyal Satın Alma Yaklaşımı ile SEECO Projesi, yerel üreticiler ve özel sektör arasında bağlantılar kurulmasını destekliyor.
- Promosyon Show Fuarı (Eylül): 7 bin kurumsal satın almacıyla girişimciler buluşturuldu, siparişler alındı, tedarik ağları genişletildi.
- Faydalanıcı Kataloğu (Ekim): Hediyelik eşya ve promosyon ürünlerine odaklanan girişimcilerin ürünleri katalog haline getiriliyor.
- Açık Tezgah Yılbaşı Tasarım Pazarı (Aralık): Adana, Hatay, Gaziantep ve diğer şehirlerden girişimciler ürünlerini sergiledi, atölyeler düzenledi.
Açık Tezgah Yılbaşı Tasarım Pazarı
Yeni Yıla İlham Dolu Bir Başlangıç
Yeni yılda SEECO Projesi olarak, değerli paydaşlarımıza ve girişimcilerimize özel bir Seyir Defteri hazırladık. Bu ajanda, girişimcilik ve meslek yolculuğunda eşlik edecek ilham verici mesajlar ve motive edici notlar içeriyor.
Yılın istediğiniz zamanında kullanabileceğiniz Seyir Defterinin geçtiğimiz yılın hasadını yaparken ve gelecek yıl için hayaller kurarken size eşlik etmesini dileriz.
Yolda Seyir Defteri sizin yolculuğunuza da eşlik etsin isterseniz, LinkedIn ve YouTube hesaplarımızı takip edip, formu doldurabilirsiniz. Defteri hediye edeceğimiz 100 kişiden birisi belki de sizsiniz.
Her Bitiş Yeni Bir Başlangıç
2024, dayanışmanın ve toplumsal dönüşümün izlerini taşıyan bir yıl oldu. Hep birlikte, zorlukları aştık, yenilikleri hayata geçirdik ve toplumsal fayda için emek verdik. Yeni yılda, bu ortak çabalarımızın üzerine daha fazlasını koymak için heyecanla doluyuz.
Hayallerimiz önümüzde, neden olmadığına değil, nasıl olabileceğine odaklanarak, yaratıcı mücadelemize, çalışmaya 2025’te de devam ediyoruz.